Stress  betekent niets anders dan spanning of druk. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het hoort bij het leven en zorgt dat je op een adequate manier kunt reageren op de prikkels om je heen.

Stress levert pas een probleem op als het langdurig aanhoudt en er geen herstel meer plaatsvindt. Vergelijk het met een elastiek dat te lang wordt uitgerekt; het verliest zijn elasticiteit of knapt na verloop van tijd.

Bij stress maakt het lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat het lichaam zich klaar maakt voor een vlucht-, vecht- of bevries-reactie. Maar bij ongezonde stress blijft je lichaam deze hormonen aanmaken en gaat de alertheid sterk achteruit.

In de eerste fase van een traject waarbij stress of burnout klachten een rol spelen gaan we dan ook zorgen dat er weer herstel kan plaatsvinden. Herstel vindt plaats door dingen te doen (of soms te laten) waardoor je energie niveau weer wordt opgebouwd. Met andere woorden: dingen doen waar je blij van wordt. Je lichaam de gelegenheid geven om je stress level te verlagen.

Een simpele manier hiervoor is om op te schrijven wat dingen zijn die jou energie geven en wat energie vreet. Breng dit in kaart en spreek met je zelf af dat je minimaal 2 keer per dag een activiteit uit het “energiegevers” rijtje doet.

Dit is geen “quick fix”. Het is echt belangrijk dat je dit met aandacht doet en ook blijft doen. Maar weet dat dit een enorm helpende stap kan zijn in de eerste stappen richting herstel.

In een later stadium kun je dan eventueel aan de slag met de energievreters. Wil je meer weten? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende intake.

ENERGIEGEVERS

  • Waar krijg je energie van?

  • Welke activiteiten zorgen voor ontspanning?

  • Waar krijg jij een glimlach van op je gezicht?

  • Welke personen heb je graag om je heen?

ENERGIEVRETERS

  • Wat vreet voor jou energie?

  • Welke activiteiten bezorgen je spanning/angst/stress?

  • Waar heb je zorgen over?

  • In de omgang met welke personen ervaar je spanning?